Askespredning – en personlig og smuk afsked

RING HELE DØGNET
33 13 75 40

TAG SELV STILLING
Planlæg dit eget farvel

Askespredning er en særlig og meningsfuld måde at tage afsked med en kær på. Mange vælger denne mulighed, fordi den afdøde havde en særlig tilknytning til havet eller ønskede en friere form for sidste hvile uden et traditionelt gravsted. I Danmark bliver askespredning stadig mere udbredt, og i dag ønsker cirka en femtedel af befolkningen enten en skovbegravelse eller askespredning efter deres kremering.

For nogle handler ønsket om askespredning om at vende tilbage til naturen, mens det for andre kan være en måde at skåne de pårørende for vedligeholdelsen af et gravsted. Uanset baggrunden for valget er askespredning en smuk og værdig ceremoni, der kan tilpasses efter de efterladtes ønsker. 

Hvad er askespredning?

Askespredning indebærer, at den afdødes aske spredes over åbent hav i stedet for at blive nedsat i en urne på en kirkegård. Det giver mulighed for en sidste hvilested i naturens åbne vidder, uden et fysisk gravsted.

Selve askespredningen kan udføres af de pårørende selv eller med hjælp fra en bedemand. Det kan ske i stilhed eller som en del af en ceremoni med oplæsning af digte, musik eller en mindetale. 

Regler for askespredning

For at få tilladelse til askespredning i Danmark kræves det, at den afdøde har udtrykt ønske om det. Dette kan gøres i Min Sidste Vilje, i en skriftlig erklæring til de pårørende eller i et brev. Har afdøde ikke selv dokumenteret sit ønske, kan de nærmeste pårørende afgive en skriftlig tro-og-love-erklæring om, at askespredning var den afdødes ønske.

Når man gennemfører en askespredning over åbent hav er det er vigtigt, at man sørger for at overholde følgende regler:

  • Asken må kun spredes over åbent hav, større fjorde eller bugter.
  • Det er ikke tilladt at sprede asken fra en bro, en strand eller kysten.
  • Askespredningen skal ske mindst 200 meter fra kysten og helst længere ude.

Askespredningen skal foregå på en værdig og respektfuld måde, og den må ikke forårsage ulempe eller tiltrække sig opmærksomhed fra omgivelserne.

Bedemanden kan hjælpe med vejledning om de specifikke regler og sikre, at alt foregår efter gældende lovgivning. 

Askespredning til søs – hvordan foregår det?

En askespredning kan arrangeres af familien selv eller med hjælp fra en bedemand. Typisk foregår det således:

  1. Familien lejer en båd eller bliver sejlet ud til en egnet placering. Bedemanden kan dog også gennemføre askespredningen uden familiens deltagelse, hvis dette ønskes.
  2. Nogle vælger at afholde en mindre ceremoni, hvor der siges nogle mindeord, læses digte eller spilles afdødes yndlingsmusik.
  3. Asken spredes til havs.
  4. Nogle vælger at kaste blomster i vandet som en afsluttende del af ceremonien.

Hos Begravelse Danmark kan vi vejlede om hele forløbet, fra valg af urne til planlægning af ceremonien.

Sådan Foregår En Askespredning

Urner til askespredning

Ved askespredning må urnen ikke sænkes i vandet, heller ikke selvom den er biologisk nedbrydelig. I stedet anvendes særlige askerør, som gør det lettere at fordele asken jævnt over vandet.

Disse rør sikrer, at asken bliver spredt respektfuldt og i overensstemmelse med de gældende regler.

 

Hvad koster en askespredning?

Prisen på askespredning afhænger af flere faktorer, herunder om familien selv ønsker at stå for spredningen, eller om der er behov for en bådudlejning eller assistance fra en bedemand. Nogle vælger at arrangere askespredningen privat, mens andre foretrækker en mere organiseret ceremoni. Hos Begravelse Danmark tilbyder vi vejledning og hjælp til hele forløbet, så askespredningen foregår værdigt og efter gældende regler.

Du kan finde mere information om priser på askespredning og bisættelse her: Se priser på askespredning

 

Askedeling – en kombination af askespredning og gravsted

For nogle pårørende kan det være vigtigt at have et fysisk sted at mindes den afdøde, men hvor ønsket om askespredning stadig respekteres. Askedeling er en løsning, hvor asken deles op i to dele:

  • Den ene del kan blive spredt over havet.
  • Den anden del kan nedsættes på en kirkegård.

Askedeling kræver særlig tilladelse og kan kun gennemføres, hvis afdøde har ønsket det, eller hvis de pårørende kan dokumentere ønsket. Det er dog ikke muligt at dele asken mellem flere forskellige kirkegårde eller sprede den på flere steder.

 

Få hjælp til askespredning

Hos Begravelse Danmark har vi stor erfaring med at arrangere askespredninger og kan hjælpe med alt det praktiske – fra de juridiske aspekter til planlægning af ceremonien. Vi sikrer, at alt bliver håndteret i overensstemmelse med gældende regler, så afskeden bliver en smuk og værdig oplevelse.

Har du spørgsmål eller brug for vejledning?
Kontakt os for en uforpligtende samtale om mulighederne for askespredning. Vi er her for at hjælpe dig.