Hvordan håndterer du et dødsfald i udlandet?
Når et dødsfald indtræffer i udlandet, kan det være en særlig svær og kompleks situation at håndtere. Noget af det første, du skal foretage dig, når du står over for et dødsfald i udlandet, er at kontakte de lokale myndigheder. De vil udstede en officiel dødsattest, som er nødvendig for de næste skridt i processen. Hvis du er i tvivl om proceduren, kan du altid henvende dig til den danske ambassade eller konsulat i det pågældende land for vejledning.
Når dødsattesten er udstedt og legaliseret af de lokale myndigheder, skal den danske ambassade eller konsulat informeres. De vil herefter sende dødsattesten til Udenrigsministeriet og dansk politi, som vil registrere dødsfaldet i CPR-registret og eventuelt videre til den danske skifteret.
I mellemtiden er det relevant at tage kontakt til afdødes forsikringsselskab, da dette kan være behjælpeligt med hjemtransporten. Derudover bør du kontakte en lokal bedemand i Danmark, som skal forestå begravelsen eller bisættelsen, når afdøde kommer til landet.
Hjemtransport af afdøde
Hjemtransport af afdøde fra udlandet kan enten foregå i en kiste eller en urne, afhængig af jeres ønsker. Det er nemlig afdødes pårørende, som beslutter, om en begravelse eller kremering skal ske i det land, hvor dødsfaldet er fundet sted, eller om afdøde skal sendes hjem til Danmark. Hvis afdøde skal transporteres i en kiste, kræves der et ligpas, som er et dokument udstedt af de lokale myndigheder, der bekræfter dødsfaldet og giver tilladelse til transport. Hjemtransport i en urne er en anden mulighed, som kan være lettere og billigere, da det ikke kræver et ligpas.
Mange danskere vælger i denne situation dog at få fragtet afdøde hjem i kiste, da det gør det muligt at holde en traditionel afsked med den afdøde i Danmark. I sådanne tilfælde kan kisten transporteres til Danmark via fly eller rustvogn alt afhængigt af, hvor i udlandet dødsfaldet er fundet sted.
Hvis der er tale om hjemtransport med fly, vil den afdøde som hovedregel blive balsameret, inden han/hun bliver lagt i en zinkkiste. Når afdøde så kommer til Danmark foretages der en omlægning, hvor afdøde flyttes fra den forseglede zinkkiste til en ny kiste, der opfylder danske standarder. Dette er nødvendigt, da ikke alle kister opfylder de specifikke krav, der stilles i Danmark. For eksempel skal kister til kremering i Danmark opfylde bestemte mål og materialestandarder.
Forsikring og økonomiske forhold
Det er vigtigt at være opmærksom på, at hverken det gule eller det blå sygesikringskort dækker omkostningerne til hjemtransport ved dødsfald i udlandet. Derfor er det en god idé at undersøge, om afdøde har en rejseforsikring, der dækker disse udgifter. Ellers vil omkostningerne skulle dækkes af boet efter afdøde eller af de pårørende.
Begravelse Danmark er fast samarbejdspartner for flere forsikringsselskaber, hvilket betyder, at vi er ansvarlige for at afhente afdøde i udlandet eller lufthavnen og foretage omlægningen, inden afdøde overgives til den af familien valgte danske bedemand – også selvom denne ikke er en del af Begravelse Danmark. Dette betyder, at vi har erfaring med at håndtere alle aspekter af processen ved dødsfald i udlandet. Vores erfarne medarbejdere sørger for, at alle nødvendige dokumenter og tilladelser er på plads, og at transporten sker hurtigt og effektivt, så de pårørende kan fokusere på at bearbejde deres tab.
Kontakt Begravelse Danmark
Hos Begravelse Danmark er vi dedikerede til at yde støtte og vejledning gennem hele forløbet, så du kan føle dig tryg og sikker på, at alt bliver håndteret med respekt og professionalisme. Kontakt os for mere information eller hvis du har brug for assistance i forbindelse med et dødsfald i udlandet.