Kremering - Hvad indebærer en bisættelse?

Overvejer du kremering som en del af din sidste vilje, eller står du over for at skulle arrangere en bisættelse for en af dine nærmeste? Kremering er blevet den mest udbredte måde at tage afsked på i Danmark. I dag vælger mere end 8 ud af 10 danskere at blive kremeret efter deres død. I denne artikel får du indsigt i hele forløbet omkring kremation – fra bisættelse til de forskellige muligheder, der er for urnen og asken efterfølgende.

Hvad er kremering?

En kremering, som også bliver kaldet for ligbrænding, betyder kort sagt, at afdøde brændes ved høj varme i en kremationsovn. Efter brændingen samles asken i en urne. Mange vælger kremering, fordi det giver en større fleksibilitet, når du skal beslutte, hvor urnen skal placeres efterfølgende. I modsætning til en kistebegravelse kan du vælge at få urnen sat ned på en traditionel kirkegård, på en skovbegravelsesplads eller få asken spredt ud over havet, hvis det føles mere rigtigt for dig.

Kremeringens historie. Fra forbudt praksis til populær afskedsform

Bisættelse/kremering er i dag den mest benyttede afskedsform i Danmark, men sådan har det ikke altid været. Faktisk har kremering i mange år været forbudt i Danmark, da kirken traditionelt har haft kistebegravelser som eneste acceptable måde at tage afsked på.

Først i slutningen af 1800-tallet, da koleraepidemierne raser gennem Europa, åbnes der op for kremering som en lovlig mulighed. De mange dødsfald, som epidemierne er skyld i, gør byernes kirkegårde overfyldte, og frygten for smittefare ved de traditionelle begravelser stiger markant. Derfor vokser ønsket om en mere hygiejnisk løsning blandt læger og borgere.

I 1881 bliver Danmarks første ligbrændingsforening etableret, som også udgør starten på Begravelse Danmarks historie – her kæmper medlemmerne aktivt for at få kremering legaliseret. 1886 markerer begyndelsen på en ny tid. Dette år åbner landets første krematorium på Frederiksberg, og siden da har kremering stille og roligt vundet så bred en accept, at størstedelen af danskerne i dag vælger denne afskedsform.

Hvordan foregår en kremering?

Før kremeringen

Når du planlægger en kremering, kan du vælge at holde en bisættelsesceremoni først. Her har du flere muligheder afhængigt af, hvad du eller dine pårørende ønsker og har gjort jer af tanker:

  • Kirkelig bisættelse: Ceremonien finder sted i en kirke med præst, salmer og de religiøse traditioner, som Folkekirken tilbyder. En sådan afsked kan også finde sted fra et kirkegårdskapel.
  • Borgerlig bisættelse: Dette er en ikke-religiøs afsked, hvor ceremonien typisk foregår i et kapel, med personlige taler, musik og minder, der afspejler afdødes liv.
  • Ingen ceremoni: Skal der ikke finde en ceremoni sted, bliver kisten transporteret direkte til krematoriet, hvilket er en mulighed, hvis du ønsker en mere enkel og privat afsked uden højtidelighed.

Uanset hvilken afsked du vælger, kører bedemanden efterfølgende kisten til krematoriet, hvor den registreres og placeres i et kølerum, indtil kremeringen kan finde sted.

Kiste På Krematorie

Under kremeringen

På dagen for kremeringen bliver kisten placeret i en kremationsovn, der varmes op til mellem 800 og 1.000 grader. Selve brændingen tager typisk 1-2 timer, og hele processen foregår i respektfulde og diskrete omgivelser.

 

Efter kremeringen

Når kremeringen er færdig, samles asken op og køles ned. Eventuelle metaldele, som hofteproteser eller tandimplantater, bliver fjernet og sendt til genbrug. Herefter lægges asken i en urne, og en lille identifikationsbrik placeres sammen med asken, så du altid kan være sikker på, at det er den rigtige urne, du eller dine efterladte får udleveret.

Hvor lang tid går der, før urnen er klar til afhentning?

Selvom kremeringen kun tager et par timer, kan der gå 4-6 dage fra bisættelsen, til urnen er klar til afhentning. I Danmark skal kremeringen dog finde sted maksimalt 14 dage efter dødsfaldet.

Når urnen er klar, kan du eller bedemanden afhente den på krematoriet.

Hvad sker der med urnen efter kremeringen?

Når du modtager urnen, har du som regel allerede besluttet, hvad der skal ske med asken. Der findes flere muligheder, alt efter dine eller afdødes ønsker:

  • Urnenedsættelse: Du kan vælge at få urnen sat ned på en traditionel kirkegård, hvor familien kan besøge stedet. En anden populær løsning er en skovbegravelse, hvor urnen placeres ved foden af et træ i fredelige og naturskønne omgivelser. Her behøver familien ikke at tænke på vedligeholdelse, da naturen selv sørger for, at gravstedet altid fremstår smukt og harmonisk – helt i naturens ånd.
  • Askespredning: Hvis afdøde har udtrykt ønske om det, kan asken spredes ud over åbent hav eller større fjorde.
  • Askedeling: I særlige tilfælde kan du opdele asken, så den for eksempel både nedsættes ét sted og spredes et andet. Dette kræver en særlig tilladelse fra myndighederne

Hvad koster en kremering?

Prisen for en kremering ligger typisk mellem 2.700 og 5.000 kroner. Den nøjagtige pris afhænger af krematoriets takster og hvilken kommune, afdøde boede i. Hos Begravelse Danmark hjælper vi dig med at finde et krematorium, der passer bedst til dine ønsker. Vi lægger ikke ekstra gebyrer på, så du betaler kun for selve kremeringen.

Urne-nyt

Bisættelse uden ceremoni

Rustvognen henter afdøde og kører direkte til krematorium uden forudgående handling.

 

Fra 9.995 kr.


Urne-nyt

Bisættelse

Efter ceremonien køres i rustvogn til krematorium, så en urne kan nedsættes en kirkegård eller skovkirkegård.

 

Fra 13.500 kr.


Urne-nyt

Askespredning

Efter ceremonien og kremeringen bliver afdødes aske spredt over åbent hav som en smuk, symbolsk handling.

 

Fra 13.500 kr.


Ofte stillede spørgsmål om kremering

Når du overvejer kremering dukker der ofte mange spørgsmål op undervejs. Hvad sker der med urnen? Kan man overvære kremeringen? Og må man egentlig selv vælge krematorium?

I dette afsnit har vi samlet svar på de mest almindelige spørgsmål, vi møder hos Begravelse Danmark. Det er vores håb, at det kan give dig tryghed og overblik i en tid, hvor der kan være meget at tage stilling til.

Har du yderligere spørgsmål eller brug for personlig vejledning, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 33 13 75 40.

Hvor kan urnen placeres efter kremationen?
Med en urne, sammenlignet med en kiste, får du mere frihed til at vælge det sidste hvilested. Urnen kan placeres på kirkegården, i en fredfyldt skov eller asken kan spredes, hvis du ønsker det.
Er kremering uden forudgående ceremoni muligt?
Ja, det er helt i orden at vælge kremering uden en ceremoni. Her bliver kisten kørt direkte til krematoriet uden en bisættelse. Ønsker du en ceremoni senere, kan du eksempelvis holde en mindehøjtidelighed, når urnen skal sættes ned på det ønskede sted.
Kan jeg overvære kremeringen?
Ja, nogle krematorier giver dig mulighed for at overvære selve kremeringen – det kan dog variere fra sted til sted.
Hvad sker der med blomsterne på kisten?
Blomsterne fjernes typisk fra kisten, før kremeringen begynder. Ofte bliver de lagt på et særligt område ved krematoriet som en mindehøjtidelighed.
Kan jeg vælge krematorium?
Ja, du har altid ret til selv at vælge, hvor kremeringen skal finde sted. De fleste vælger dog nærmeste krematorie, da man ellers skal budgettere med ekstra rustvognskørsel.
Kan pårørende selv afhente urnen på krematoriet?
Ja, pårørende kan selv afhente urnen. Dette aftales typisk med bedemanden eller direkte med krematoriet.
Er alle kister egnede til kremering?
Nej, kisten skal være lavet af materiale, der fuldstændigt brænder op, uden at der sker skade på kremeringsovnen, og som er forsvarlig for personalet på krematoriet at håndtere. Derfor er det kun muligt at benytte godkendte bisættelseskister ved kremering.
Kan man få sat urnen ned i en eksisterende familiegrav?
Ja, urnen kan ofte nedsættes i en eksisterende familiegrav, så familien kan samles ét sted. Det kræver dog, at der er tilstrækkelig plads, og at gravstedets fredningstid stadig gælder.
Hvad sker der med metalimplantater efter kremering?
Metaller bliver sorteret fra og genanvendt efter kremeringen.

Hvordan kan Begravelse Danmark hjælpe dig?

Hos Begravelse Danmark rådgiver vi dig gennem hele forløbet, fra planlægning af bisættelsen til valg af urne og endeligt hvilested. Du får professionel hjælp, der sikrer, at dine ønsker bliver opfyldt, og vi står klar til at svare på alle dine spørgsmål.

Bisættelse med kremering er en smuk og værdig måde at tage afsked på, der samtidig giver dig og dine pårørende frihed til selv at vælge det sidste hvilested.

Ønsker du at vide mere om forløbet, eller står du over for at skulle planlægge en kremering, er du altid velkommen til at kontakte os hos Begravelse Danmark.